[O1] Centralny zamek sam się zamyka - czy to normalne ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrpawel1
    Classic
    • 2010
    • 9

Mocowanie blachy jest na nity, więc albo była zmieniana szyba i pozostał jakiś nit w zagłębieniu drzwi lub jeden z nitów trzyma zbyt lekko (też potrafi wydawać takie dźwięki).
  • hijos_szczecin
    Classic
    • 2008
    • 24

Witam.

Drodzy koledzy mam pytanie, kilka dni temu odebrałem swoją Octavke i jedna jak na razie rzecz nie tyle martwi mnie co zastanawia : Mianowicie po zatrzymaniu auta, wyjęciu kluczyka i wyjsciu z auta zamyka mi się ok 2 sek po trzaśnięciu drzwami kierowcy centralny zamek. Nie mam nawet czasu żeby otworzyć bagażnik lub tylne drzwi, musze otwierać samochód jeszcze raz..(zamek centralny mam zdalnie sterowany pilotem) Czy to normalne? Czy ktoś się z tym spotkał ? Czy jechać do serwisu? W sumie nie przeszkadza to bardzo gdyż większość jeżdze sam, ale podejrzewam że zacznie przeszkadzać kiedy zostawie kluczyki np. na siedzeniu.... Wtedy już się :evil: Wczesniej jedziłem Fabiami I i II generacji, też miałem c.zamek i nic takiego nie miało miejsca....Help please...
    Albo idź na calość albo idź do domu....

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

chyba to nie jest normalne, albo masz jakies durne ustawienie alarmu :roll:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Artur73
        Drive
        • 2007
        • 82

hijos_szczecin, Miałem to u siebie, do wymiany poszedł zamek. Samochód sam mi się ryglował, ale nie za każdym razem. Działo się to tylko jak było ciepło, dodatkowo po zaryglowaniu z podłokietnika odbijał rygiel od kierowcy.

Komentarz

• wacuszek
          Classic
          • 2009
          • 16

Witam. Chciałem wrócić do tematu bo i mnie zaczął dotyczyć. :cry:
          W szukajce znalazłem tylko ten jeden i chciałem Was prosić o pomoc w rozwiązaniu.
          Po otwarciu centralnego zamka z pilota(nie mam autoalarmu),i otworzeniu drzwi,
          a następnie zatrzaśnięciu, centralny zamek po około 20s sam rygluje wszyskie drzwi.
          Usterka ta zaczęła mi się pojawiać od miesiąca i powtarza się coraz częściej.
          Proszę o rady za które z góry dziękuję.

Komentarz

• smug
            Ambiente
            • 2009
            • 160

Ja bym stawiał na uszkodzony mikrostyk w zamku.
            Pali Ci się światło w środku po otwarciu drzwi?

Pozdrawiam
            Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1085
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Miałem podobny problem w kombi. Centralny zamek bez powodu potrafił się zamykać, a czasami cyklicznie zamykać i otwierać kilka razy. Przyczyną okazała się zamoknięta wiązka (gniazdo połączeniowe) do tylnej klapy znajdująca się w schowku na dnie bagażnika po lewej stronie. Był to skutek przeciekającego złącza wężyka do spryskiwacza tylnej szyby. Wyciekający płyn spowodował korozję styków tego złącza do tego stopnia, że styki były zielone, i poukruszały się przy próbie oczyszczenia. Pomogło usunięcie tego złącza i zastosowanie zwykłej "kostki" na śrubki, stosowanej w elektrotechnice.

Komentarz

• firmek
                Rider
                • 2008
                • 477

Zamieszczone przez smug
                Ja bym stawiał na uszkodzony mikrostyk w zamku.
                Pali Ci się światło w środku po otwarciu drzwi?
                Zaczal bym od tego. Centralny dziala w ten sposob, ze jesli po otworzeniu drzwi z pilota zadne drzwi nie zostana fizycznie otworzone po 30 sekundach zostana na nowo zaryglowane. Jelsi nie dziala mikrostyk, nie ma sygnalu, ze drzwi zostaly rzeczywiscie otwarte wiec po chwili sa znow zamykane.

Komentarz

• wacuszek
                  Classic
                  • 2009
                  • 16

Koledzy macie rację :!:
                  Po otwarciu drzwi od strony kierowcy światło w środku się nie pali.
                  Natomiast jak otworze inne drzwi i zamyknę to zamek nie zamyka się.
                  Decyzja podjęta, kupuję mikrostyk i wymieniam.
                  Dzięki jeszcze raz.

Komentarz

Pracuję...